Forumas: temos peržiūra
Klausimai iš Urantijos Knygos
Mano mielieji, kokių tik turite klausimų iš Urantijos Knygos, klauskite ir aš jums paaiškinsiu šitoje temoje. Todėl čia gali būti įvairiausi klausimai, kurie jums kilo skaitant Urantijos Knygą ir į kuriuos norėtumėte gauti atsakymą, kad jis padėtų jums geriau suvokti skaitomą Urantijos Knygą ir jos sąsajas su mūsų kasdienybe arba su mūsų ateitimi po prisikėlimo.
Telydi jus ramybė.
Su broliška meile,
Algimantas
Algimantas
2008-04-29 21:47:32
Komentarai
Ne, rimantai, tavo aiškiaregystės sugebėjimai tave pavedė - mano ketinimai šiek tiek kitokie. Mokyti manęs tikrai nebūtina, bet ir aš nesiruošiu nieko mokyti. Mes juk čia dalinamės savo patirtimi, išgyvenimais, žiniomis, ar ne taip?Taigi, susikaupk, nesiblaškyk į potekstes, nesureikšmink savo spėlionių, bet būk konstruktyvus. Šiame kontekste ir panagrinėkime dabar ar puikybė ir kitos Urantijos knygoje trys išvardintos žmogaus natūralios savybės (pyktis, apgaulė, godumas) yra tikrai naturalios? Aš labai rimtai klausiu, be "nešvarių poteksčių".
Audrius
2008-06-28 11:49:05
Savo intelektualų atskirai paimtų Urantijos Knygos pastraipų supratimą, kurias perskaitai , turėtum sudvasinti Audriau.Tada nereikės skaičiuoti iki šimto.O geriausia būtų , kad skaitytum ne pastraipas, bet visą knygą.Tuomet gal nedarytum tokių klaidinančių išvadų, kad gyvulinis žmogaus aš ir yra tikrasis aš ir dar jis ir yra suteiktas Sutverėjo.Bet jeigu būtum nuoširdus tai ir pasakytum , kad tau jos nereikia , o ir kitus tu nuo jos čia saugai.Nes ir toliau tesi savo tikrąjį darbą - poteksčių darbą.
rimantas ( Kaunas )
2008-06-28 11:43:02
Tai aš ir sakau Audriau, kad jeigu studijuotum Urantijos Knygą nuosekliai ir dar sudvasintu savo intelektu tai ir pamatytum , kad ji nepateikia šitų savybių kaip natūralių ir dar padovanotų Tėvo.Ir išsiaiškintum kokios savybės yra iš evoliucinio gyvulinio aš ir kokios yra padovanotos Tėvo. Ir kaip vienas paversti kitomis.Ką tu vis čia mėgini teigti ir pateiki taip tarsi Knyga yra klaidinanti.Iš dalies manau tau jau atsakė Vaidas, kad ir šita dalimi iš Urantijos Knygos "6. ŽMOGIŠKASIS PARADOKSAS". Bet svarbiausia čia juk net ne jos kaip tokios tos savybės ar ne Audriau.O nuo nuo jų kaip tokių išsivadavimas. O čia jau tavoji samprata gerokai skiriasi , jeigu ne skiriasi visai nuo pateiktos Urantijos Knygoje ir nuo tos ,kurios ir moko Algimantas, kuri tavo manymu yra klaidinanti.Ir tu vis bandai sugrąžinti atgal prie tavosios intelektualios bažnytinės sampratos, kuri yra įrodoma argumentuojama ar pagrindžiama, bet taip nėra su dvasiniu patyrimu, kuriam šitie dalykai netinka.Ir tai darai ne tu vienas čia forume.Taigi tuom savo diskusija su tavim ir baigiu.
rimantas ( Kaunas )
2008-06-28 12:23:02
Nieko tas Audrius nenorėjo paklausti.Svarbiausia jo klausime buvo potekstė.Ir jis tikrai yra įsitikinęs, kad jo mokyti kas yra puikybė tikrai nereikia. Jis žino atsakymą , tą atsakymą , tą puikybės sampratą ,kuri yra suformuota per kartų kartas institucinės bažnyčios, mūsų daugumos samonėje o ir nusėdusi giliai į pasamonę .Jis ją ir atstovauja kaip kokia šventoji inkvizicija.Bet ar toji samprata ir yra tikroji.Juk bažnyčia ir yra tas tikrasis autoritetas tarp Dievo ir žmogaus taip teigia ji pati, ar ji labiausiai ir neserga ta puikybe.Ar jai jau nereikia mokytojo. Ir ar ji turi ryšį su mokytoju ir ar kada nors ji tą ryšį turėjo.Kas gali būti didesnis mokytojas už Tėvą.Bet būti Tėvo mokiniu reikia turėti ryšį su Mokytoju - Tėvu.O jeigu to ryšio kol kas nėra ar negali tuo mokytoju pabūti papraščiausias žmogus , kuris tą ryšį jau turi.Ir jis ir moko, kaip užmegzti ryšį su pačiu Mokytoju, ir tam jokios institucijos nereikalingos ir tada atradęs savyje mokytoją ir užmezgęs su juo ryšį žmogus turės patį geriausią mokytoją ir vis labiau į jį panašės nors visą laiką išliks mokiniu.O tikroji puikybė kas ji, kiek mes pajėgūs suvokti kas ji yra iš tikro.Va gal čia atsakymas:"Tu esi susižavėjęs mokinys, bet šitie mokytojai nemąsto taip, kad tu ir aš mokytume juos. Nesudvasinto mokytumo puikavimasis žmogaus patyrime yra klastingas dalykas. Tikrasis mokytojas savo intelektualų vientisumą išlaiko tuo, kad visą laiką jis lieka mokinys."(1433-03)
rimantas ( Kaunas )
2008-06-28 11:23:28
Ačiū, Vaidai, už pagalbą. Kaip rašoma Urantijos knygoje, puikybė yra žmogaus "vidinio aš" neatsiejama dalis:
"Vidinis aš yra žmogaus nenugalimas priešas, ir vidinis aš pasireiškia kaip žmogaus keturios didžiausios aistros: pyktis, puikybė, apgaulė, ir godumas. Didžiausia žmogaus pergalė yra paties savęs nugalėjimas."
Man šita citata daug ką paaiškina. Pavyzdžiui tai, kad tikrasis žmogaus vidinis "aš" yra piktas, išpuikęs, melagingas ir godus. Vadinasi, tai yra natūralios žmogaus savybės, suteiktos jam sutverėjo?
Na, šiaip sunku tuo patikėti, bet jeigu Urantijos knygoje taip rašo... gal tai tiesa? Kaip manai?
P.S. Labai prašau "nešvarių poteksčių" ieškotojams labiau kreipti dėmesį į žmonių nuoširdžius klausimus, o ambicingus bandymus primesti asmeninių antipatijų aiškinimąsi realizuoti kur nors kitur, bet ne šitoje dvasinio augimo svetainėje. Todėl jeigu vėl kils noras pasibarti ar pasikabinėti, išjunkite kompiuterį ir suskaičiuokite iki šimto. Po to bandykite prisijungti dar kartą.
Audrius
2008-06-28 10:54:00
dar su raktiniu žodžiu 'puikavimasis' :
"Jėzus ir Ganidas, viešėdami Aleksandrijoje, daug laiko praleido muziejuje. Šitas muziejus neturėjo sukaupęs retų daiktų, jis greičiau buvo vaizduojamojo meno, mokslo, ir literatūros universitetas. Mokyti profesoriai čia kasdien skaitydavo paskaitas, ir tais laikais tai buvo Vakarų pasaulio intelektualinis centras. Diena iš dienos Jėzus paskaitas versdavo Ganidui; vieną antrosios savaitės dieną jaunasis vyras sušuko: "Mokytojau Jošua, tu žinai daugiau už šituos profesorius; tu turėtum atsistoti ir papasakoti tuos didžius dalykus, apie kuriuos tu pasakojai man; jie susipainiojo dėl savo per didelio mąstymo. Aš pasišnekėsiu su savo tėvu ir pasirūpinsiu, kad jis dėl to susitartų." Jėzus nusišypsojo, tardamas: "Tu esi susižavėjęs mokinys, bet šitie mokytojai nemąsto taip, kad tu ir aš mokytume juos. Nesudvasinto mokytumo puikavimasis žmogaus patyrime yra klastingas dalykas. Tikrasis mokytojas savo intelektualų vientisumą išlaiko tuo, kad visą laiką jis lieka mokinys.""(1433-03)
Vaidas
2008-06-27 18:48:16
[Audrius klausė apie puikybę]Algimantas suvokia kitaip, o man santykinai atrodo, kad tikrai Audrius norėjo sužinoti kas rašoma Urantijos Knygoje apie puikybę. Bet teisus ir Algimantas sakydamas, kad tema "Klausimai iš Urantijos Knygos" skirta atsakyti į klausimus, kai yra skaitoma knyga ir kasnors nėra aišku, tuomet galima atsakyti. Bendrai paėmus, kaip suvokiu daug UK yra pavyzdžių kaip teisingai reikia elgtis, o ne tai kad nagrinėjama tai kas yra nesektina, kas yra netinkama, ir nukrypimas nuo dieviškumo, tyrumo, brolystės, vienybės. Iš esmės, ne naujiena kad kur kreipiamos yra mintys, tas yra ir stiprinama. Jėzaus mokymuose yra rašoma kaip jis ir savo šeimoje elgėsi, kada ne drausdavo elgtis blogai - bet sakydavo ką reikia daryti gerai. Tai į vieną iš tavo klausimų - kaip kovoti su kokiomis nors blogomis savybėmis, teisinga yra ne jas analizuoti ir domėtis, bet rūpintis gerais darbais, geromis savybėmis, o tai kas bloga savaime atitols - neskiriant tam dėmesio. Kita vertus daug neteisybės būna vien dėl susipainiojimų, ar saviiliuzijų, kada nebesusigaudama kas iš kur - tai kartais gerai yra ir atpainioti iš kur kyla vienokie ar kitokie dalykai. Pvz puikybė - galbūt kyla iš noro būti pripažintam, įvertintam, mylimam, ir suprastam - bet tai siekiama per sumenkinimą kitų žmonių, iškeliant save virš kitų, kai visi yra lygūs.
Tikrai manau galima rasti apie puikybę, ką gyvendamas Jėzus mokė žmones ketvirtoje knygos dalyje.
http://www.google.lt/search?q=puikyb%C4%97+site%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.urantia.org%2Flithuanian%2Flit_text%2F&ie=utf-8
apie puikybę yra 111, 142, 131 dokumentuose.
----
6. ŽMOGIŠKASIS PARADOKSAS
Didelė dalis mirtingojo žmogaus žemiškųjų vargų kyla dėl jo dvigubo ryšio su kosmosu. Žmogus yra gamtos dalis—jis egzistuoja gamtoje—ir vis tik jis sugeba pranokti gamtą. Žmogus yra ribinis, bet jo viduje gyvena begalybės kibirkštis. Tokia duali padėtis ne tiktai suteikia potencialą blogiui, bet taip pat sukuria
1222 puslapis daug visuomeninių ir moralinių situacijų, kuriose yra daug neužtikrintumo ir nemažai nerimo.
Toji drąsa, kurios reikia tam, kad būtų vykdomas gamtos užkariavimas ir kad būtų nugalimas savasis aš, yra tokia drąsa, kuri gali neatsispirti pagundoms pasipuikuoti savuoju aš. Tas mirtingasis, kuris gali pranokti savąjį aš, gali pasiduoti vilionei sudievinti savo paties savimonę. Mirtingojo dilemą sudaro dvigubas faktas, tai, jog žmogus yra susietas su gamta, nors tuo pačiu metu jis turi unikalią laisvę—dvasinio pasirinkimo ir veiksmo laisvę. Materialiuose lygiuose žmogus yra priklausomas nuo gamtos, tuo tarpu dvasiniuose lygiuose jis triumfuoja prieš gamtą ir prieš visus dalykus, kurie yra laikini ir ribiniai. Toks paradoksas yra neatskiriamas nuo pagundos, potencialaus blogio, sprendimo klaidų, ir kada savasis aš tampa išdidžiu ir įžūliu, tada gali išsivystyti nuodėmė.
Nuodėmės problema nėra savaime egzistuojanti ribiniame pasaulyje. Ribiškumo faktas nėra blogis ar nuodėmė. Ribinį pasaulį sutvėrė begalinis Kūrėjas—tai yra jo dieviškųjų Sūnų rankų darbas—ir dėl to jis turi būti geras. Būtent klaidingas panaudojimas, neteisingas konstatavimas, ir iškraipymas to, kas yra ribinis, pagimdo blogį ir nuodėmę.
Dvasia gali valdyti protą; šitaip protas gali kontroliuoti energiją. Bet protas gali kontroliuoti energiją tiktai pats išmintingai manipuliuodamas metamorfozinius potencialus, kurie yra neatskiriami nuo fizinių sferų priežasčių ir pasekmių matematinio lygio. Tvarinio protas iš prigimties energijos nekontroliuoja; tai yra Dievybės išskirtinė teisė. Bet tvarinio protas gali manipuliuoti ir tikrai manipuliuoja energiją, tiesiog tiek, kiek jis tampa fizinės visatos energijos paslapčių šeimininku.
Kada žmogus pageidauja modifikuoti fizinę tikrovę, nesvarbu, ar ta tikrovė būtų jis pats, ar jo aplinka, tą jam padaryti pavyksta tokiu laipsniu, kokiu laipsniui jis yra atradęs būdus ir priemones, kaip kontroliuoti materiją ir reguliuoti energiją. Nepadedamas protas yra nepajėgus paveikti ką nors materialaus, išskyrus savo paties fizinį mechanizmą, su kuriuo jis yra neišvengiamai susietas. Bet kūno mechanizmą panaudodamas išmintingai, protas gali sukurti kitus mechanizmus, net energetinius ryšius ir gyvus ryšius, kuriuos pritaikydamas šitas protas gali vis labiau kontroliuoti ir net valdyti savo fizinį lygį visatoje.
Mokslas yra faktų šaltinis, o protas negali veikti be faktų. Išminties statinyje jie yra statybiniai blokai, kuriuos drauge sucementuoja gyvenimo patyrimas. Žmogus Dievo meilę gali surasti be faktų, ir Dievo dėsnius žmogus gali atrasti be meilės, bet niekada žmogus negali pradėti suvokti Pirmojo Šaltinio ir Centro begalinės simetrijos, dieviškosios harmonijos, ir visaapimančios prigimties nuostabios pilnatvės tol, kol jis nebus suradęs dieviškojo dėsnio ir dieviškosios meilės ir kol patyrimu nebus jų suvienijęs savo paties besivystančioje kosminėje filosofijoje.
Materialių žinių išplėtimas leidžia pasiekti didesnį idėjų prasmių ir idealų vertybių intelektualų suvokimą. Žmogiškoji būtybė tiesą gali surasti savo pačios patyrime, bet jai yra reikalingos aiškios realybės žinios tam, kad pritaikytų savo asmeninį tiesos atradimą negailestingai praktiškiems kasdienio gyvenimo poreikiams.
Tai tiesiog yra natūralu, jog mirtingąjį žmogų turėtų varginti nesaugumo jausmai, kada jis į save žvelgia kaip į neatskiriamai susietą su gamta, nors jis turi dvasinių galių visiškai pranokstančių visus žemiškuosius ir ribinius dalykus. Tiktai religinis įsitikinimas—gyvasis įtikėjimas—žmogui gali būti atrama, kada kyla tokios sunkios ir gluminančios problemos.
1223 puslapis
Iš visų tų pavojų, kurie užgriūna žmogaus mirtingąją prigimtį ir sukelia pavojų jo dvasiniam vientisumui, didžiausias yra puikybė. Drąsa yra šauni, bet egoizmas yra tuščiagarbis ir savižudiškas. Protingas pasitikėjimas savimi neturi būti smerkiamas. Žmogaus sugebėjimas pranokti save patį yra tas vienintelis dalykas, kuris jį išskiria iš gyvūnų karalijos.
Pasipuikavimas yra apgaulingas, apsvaiginantis, ir gimdantis nuodėmę, nesvarbu, ar jį turėtų individas, grupė, rasė, ar nacija. Tiesiogine prasme tai yra tiesa, "Puikybė būna prieš nuopolį."
----
142 dokumentas - PERĖJIMO ŠVENTĖ JERUZALĖJE
BALANDŽIO mėnesį Jėzus ir apaštalai dirbo Jeruzalėje, iš miesto išeidami kiekvieną vakarą, kad naktį praleistų Betanėje. Pats Jėzus kiekvieną savaitę vieną ar dvi naktis praleisdavo Jeruzalėje Flavijaus, graikų žydo, namuose, kur daug įžymių žydų slapta ateidavo pasikalbėti su juo.
Pirmąją dieną, kada atvyko į Jeruzalę, Jėzus užsuko pas savo ankstesniųjų laikų draugą Anasą, kažkada buvusį aukštąjį šventiką, ir Salomėjos, Zabediejaus žmonos, giminaitį. Anasas buvo girdėjęs apie Jėzų ir jo mokymus, ir kada Jėzus užsuko į šito aukštojo šventiko namus, tada jį sutiko su didžiuliu šaltumu. Kada tik Jėzus suvokė Anaso šaltumą, tada nedelsdamas atsisveikino, sakydamas, kada skyrėsi: "Pagrindinis žmogaus pavergėjas yra baimė, o jo didžioji silpnybė yra puikybė; ar tu save išduosi šitų abiejų džiaugsmo ir laisvės naikintojų vergystei?" Bet Anasas nieko neatsakė. Mokytojas Anaso daugiau nebesutiko iki to laiko, kada jis su savo žentu Žmogaus Sūnų teisė.
----
6. SUDUANIZMAS (DŽAINIZMAS)
Religinių tikinčiųjų, kurie išsaugojo mokymą apie vieną Dievą Indijoje—Melkizedeko mokymų liekanas—trečioji grupė tais laikais buvo žinoma kaip suduanistai. Vėliau jie tapo žinomi kaip džainizmo pasekėjai. Jie mokė:
"Dangaus Viešpats yra aukščiausias. Tie, kurie nusideda, į dangų nepakils, bet tie, kurie žengia tesingumo keliais, tikrai suras vietą danguje. Mes esame tikri dėl pomirtinio gyvenimo, jei pažįstame tiesą. Žmogaus siela gali kilti
1451 puslapis į aukščiausią dangų, ten išvystyti savo tikrąją dvasinę prigimtį tam, jog pasiektų tobulumą. Dangiškasis statusas žmogų išlaisvina iš nuodėmės vergovės ir jį supažindina su galutine palaima; teisingas žmogus jau patyrė nuodėmės ir su ja susijusių vargų pabaigą. Vidinis aš yra žmogaus nenugalimas priešas, ir vidinis aš pasireiškia kaip žmogaus keturios didžiausios aistros: pyktis, puikybė, apgaulė, ir godumas. Didžiausia žmogaus pergalė yra paties savęs nugalėjimas. Kada žmogus laukia iš Dievo atleidimo, ir kada jis išdrįsta pasinaudoti tokia laisve, tada šituo jis yra išvaduojamas iš baimės. Žmogus per gyvenimą turėtų keliauti elgdamasis su savo bičiuliais tvariniais taip, kaip jis norėtų, kad būtų elgiamasi su juo."
----
tai buvo su viena žodžio forma kaip rado google, daug laiko neskyriau, jei yra noras žinoti daugiau, tai gal ir dar ką surasčiau ar papildyčiau. Sudie.
Vaidas
2008-06-27 18:42:56
Mielas Audriau, tu labai teisingai peteikei temą - KLAUSIMAI IŠ URANTIJOS KNYGOS. O tu klausi, KAS rašoma, ir ar iš viso rašoma apie puikybę URANTIJOS KNYGOJE?
Skaityk ir sužinosi, kas rošoma apie puikybę, o JAU TADA ir galėsi paklausti tą klausimą IŠ URANTIJOS KNYGOS, JEIGU DAR BUS TAU NEAIŠKU, KAIP JI PAAIŠKINA PUIKYBĘ IR VAISTUS NUO JOS.
MOKYKIS IŠ RIMANTO, KAIP JIS PUIKIAI PATEIKIA KLAUSIMUS IŠ URANTIJOS KNYGOS.
Tačiau yra dar viena tavo bėda - tu klausi, turėdamas nešvarią potekstę, kuri puikiai matoma. Ir tą darai nuolat. Jeigu tu klaustum NUOŠIRDŽIAI norėdamas sužinoti KAS yra PUIKYBĖ, ir kaip ji kertasi su TAVO SAMPRATA, tuomet dar būtų verta tau atsakyti.
O dabar tik tuščias laiko gaišinimas, kai aš turiu ir kitų tarnavimo darbų be reagavimo į tavo priekabiavimus, kurie ne tik neveda į šviesą ir nuoširdumą asmeniškai tavęs paties, bet jie tau kenkia - tiek pasąmonei, tiek sąmonei, tiek kūnui.
Telydi tave ramybė.
Su broliška meile,
Algimantas
2008-06-27 16:39:38
Mielas Audriau,
kaip drįsti mėtyti tokias šlykščias užuominas apie puikybę tokiam šventam žmogui,kuris jau viena koja yra Rojuje,Užbaigtųtų korpuse?Ir nebijai?Žiūrėk,savaitgaliu nestovėk po medžiu ,nes žaibas nutrenks.
Rimantas II
2008-06-27 16:05:57
Mielas Algimantai, noriu priminti specialiai tau, kad ši tema vadinasi "Klausimai iš Urantijos Knygos". Mano klausimas yra konkrečiai į šia temą, o tavo atsakymas, deja, universaliai nemandagiai ne-į-temą.
Laukiu tęsinio.
Ačiū.
Audrius
2008-06-27 15:35:34
[Prisijunkite ir parašykite savo komentarą]
Informacija atspausdinta iš interneto svetainės www.urantija.lt.