Forumas: temos peržiūra
Mano kreipimasis į jaunuomenę. 2024 11 22
Mano kreipimasis į jaunuomenę. 2024 11 22
Mano jaunesnieji dvasiniai broliai ir sesės, LIETUVIAI, kreipiuosi į jus du tūkstančiai dvidešimt ketvirtųjų metų lapkričio dvidešimt antrąją dieną visu savo nuoširdumu kaip Kūrėjo — Rojaus Trejybės-AŠ ESU — Ambasadorius, ir Šeimininko Sūnaus Kūrėjo-Jėzaus ir jo Partnerės, Dukros Kūrėjos — Nebadonijos — Apaštalas — nes atstovauju būtent Jiems šitoje planetoje — Urantijos vardu registruotoje Dieviškuosiuose Archyvuose, ir Lietuvoje ruošdamas Dvasinius Mokytojus, be kurių ir jūs esate bejėgiai žengti pirmyn Kūrėjo sumanytos Evoliucijos Gyvuoju Keliu, nors ir esate pati aktyviausia Lietuvos gyventojų dalis. Būtent be Dvasinių Mokytojų jūs net nesuvokiate, kad būdami aktyviausi, žudote patys save ir naikinate savo Tautą, ypač tą aktyviai darydami savo GIMTOSIOS - LIETUVIŲ - kalbos atžvilgiu. Jeigu tokia jūsų veikla būtų tik kurioje nors vienoje srityje, tai būtų galima tvirtinti, jog tai yra nekalti žargoniniai žodeliai, kuriuos vartoja tik tos srities dalyviai, nedidelė grupelė, negalinti sugalvoti lietuviškų atitikmenų kokiems nors amerikoniškiems krepšinio terminams ar kitos sporto rūšies specifiniams žodžiams. Deja, pasižiūrėjęs įvairius pokalbius per TAVO TELEVIZIJĄ - būtent toks turėtų būti — YOU TUBE — lietuviškas vertimas, tuo pačiu ir atskleidžiantis šių žodžių reikšmę lietuvių kalba — amerikoniškai - TUBE - šnekamojoje kalboje reiškia — TELEVIZIJĄ — o — YOU TUBE — pažodžiui reikštų — TU - TELEVIZIJA — tuo tarpu verčiant į lietuvių literatūrinę kalbą tinkamiausias vertimas galėtų būti būtent - TAVO TELEVIZIJA.
Taigi, per TAVO TELEVIZIJĄ žiūrėjau nemažai įvairių kanalų, ir įvairia tematika, ir atkreipiau dėmesį, kad visuose viešpatauja daugybė amerikoniškų žodžių tik su lietuviškomis galūnėmis, nors dažnai ir be jų, o nesuprantantiems amerikoniškai ar angliškai, labai daug kas tampa visiškai neaišku, ką gi norima pasakyti, kokiu nors konkrečiu teiginiu, kada pavartojama tokia gausa nelietuviškų žodžių. Aišku, tai ne tik jaunimo neišmanymo ir trumparegiškumo, bet didele dalimi dar ir mados reikalas — būtent šitokiu būdu būti TARIAMAI šiuolaikiškam — o jūs, jauni lietuviai, ypač pasiduodate madoms visur - nuo tatuiruočių, žiedų vėrimo į kūną, elektroninių cigarečių ČIULPIMO, keiksmažodžių vartojimo ir baigiant aprangos nešiojimu ir elgesiu — VAU VAU VAU - ŽIAURIAI FAIN !
Dabar aš pateiksiu jums savo sugalvotą tekstą, kuris yra su mano girdėtais per įvarius kanalus amerikonizmais, nors aš pasižymėjau tik nedidelę dalelę tokių svetimybių, tad ir jūs patys įsitikinsite, kada juos girdi po vieną ar po du, tai atrodo dar nieko, bet kada juos sudedi į bendrą vieną tekstą, ir suvoki, jog tokių svetimų žodžių yra vartojama įvairiuose teiginiuose, įvairiausiame kontekste, tada matai, kad toks milžiniškas užkrato potvynis ima skandinti — ir tikrai pražudys — lietuvių kalbą, o be kalbos Tauta irgi išnyks — čia jau belieka tik LAIKO klausimas, o nebe klausimas — AR PRAŽUDYS? Mat jaunesnioji, ir nemąstanti, lietuvių dalis savo aktyvumu jau užkrečia ir kitus jaunus lietuvius, kurie taip pat nori neatsilikti, ir kai kurie jau siūlo dar ir savus darinius, aišku, nelietuviškus, kad neatsiliktų nuo TARIAMAI šiuolaikiško NUOKRYPIO į gimtosios kalbos NAIKINIMĄ, nors sąmoningai jie šito patys nesuvokia.
————————————————————————-
Klausiausi vienos istorijos ir gėrėjausi maloniu pašnekovo balso tembru, šnekėjimo neskubria maniera, kol išgirdau prašymą — UŽDEDAT LAIKĄ IR SUBSKRAIBINAT. Per akimirką dingo ką tik patirtas malonus pojūtis. Toliau pasipylė dar didesnė gausa to, kam prieštaravo sveikas protas — Tai jau namai, kurie priklauso LAKŠERI kategorijai. Suprantama, kad pirkėjas su KEŠ gaus geresnes sąlygas. Jie EMULIUOJA tarp savos kategorijos. Aišku, jis yra geras SKORERIS, turi puikius SKILSUS, bet nejaučia SPEISINGO erdvių. Su tokiais SKILSAIS jis yra universalus. O kokia gi jam yra OPCIJA. Šis yra A LE FLOUTERIS. Apskritai, toji vieta turi VAIBO. Mes turime TARGETUOTI savo supratimu. Beje, jo veiksmas — A LE HUKAS — pasiteisino šįkart. Reikės PAEDINTI dar gi šį vakarą. Taigi EDITINAU net tris valandas, pavargau, nieko neturėjau, išskyrus SNEKSĄ. Ir vis tik dar reikės man treniruotis, kaip geriau atlikti STEPBEKĄ į kairę. O kaip tu PREDIKTINI tokią padėtį. — Na, PREDIKTINTI iš viso labai sunku. Tu ką — mane TROLINI? — Jokiu būdu, tikrai buvo apie penkiasdešimt tūkstančių LAIV žiūrovų. — Oho! Tai jau tikrai OUTRAIT pergalė! Beje, nepažeisk mano šio žodžio KOPIRAITO. — O.K. O.K. nepažeisiu. Kieno yra šio PODKESTO KOPIRAITAS? — NU, KAMON, negi nežinai?— ESU GAVĘS MEILĄ SU SKEMU. Šitie vadinamieji ANDERDOGAI tikrai yra LŪZERIAI. Gali juos PUŠINTI, PUŠINTI, VIS TIEK ANDERDOGAI. Mums reikia naujo, greito BOLHENDLERIO. — Bet gi jūs turite jaunąjį PROSPEKTĄ, kuo jis neįtinka. Tai ar su juo DYL DAN AR NE DAN DYL? Sakyk man atvirai pagaliau. — Norėčiau sakyti DYL DAN, bet kol kas dar NE DAN DYL. — Dabar jau man viskas aišku, kad DYLO nebus, — O su moterų geriausia žaidėja dar prasčiau, mat ji iš viso jau tuoj negalės žaisti, nes PREGNANT. — ČIa tai bent. Aišku, kad ir čia DYLO nebebus. Na, MOBINGAS —dabar yra tarsi nauja mada — jau bene visur jo gali rasti. Labai patogu važiuoti, nes gali KRUIZINTI visą kelią. Toks variantas yra, tik reikia butą PASPLITINTI su SANDVIČO plokštėmis. — O jeigu koks nubrozdinimas, tai ar bus tuoj skaičiuojamas DEMIDŽAS? Tam nustatyti juk reikalingas ir speciallus DEVAISAS. Bet sutinku, kad butas yra tikrai FULI EKVIPT. Bet šitas jau pradeda KIKINTI. Beje, dėl panašaus SPLITINIMO atsiranda toks BOTLNEKAS. O tai sukelia pirkėjui KIKINGĄ. Taip kad IMPLEMENTUOTI sumanymą būtina bet kokiu būdu. Ir daug jau ką mes IMPLEMENTAVOM. Man kilo klausimas — ar jau buvo tavo TRIPAS? - Kol kas dar ne, mėginau SUKONEKTINTI su partneriu, bet jis neatsiliepia, gal iki šiol vis dar BIZI. — Ką gi, turėk kantrybės ir gausi tą BONUSĄ, TĄ TRIPĄ. — Matai, dar reikia padaryti SUPORTĄ, o tai rizikinga, nes jis yra GEMBLERIS. — Nieko nepadarysi, kada jam yra skirtas toks ČELENDŽAS. Ir jis VYKDO TOKĮ ČELINDŽĄ, tik vis jį reikia PUŠINTI tolyn. — Kas šiandien atėjo į DŽYMĄ? Ar žinomi, ar RENDOM žmonės? — Ne, buvo tik RENDOM žmonės, bet ir jie bando KOPINTI vieni kitus. Tarsi ir jie galėtų būti tarp TOP kitų. Jiems reikia kuo daugiau FLEŠO. Irgi nori patekti tarp VIPŲ. Ar tau patiko PRIGEIM ŠOU? — Patiko, ypač su TVISTAIS. — Na, jie visada PROMOUTINA tokius TVISTUS. Bet kažkuriuo metu mane jau KIKINO miegas. — Turi padaryti ADŽASTMENTĄ dienotvarkėje ir viskas bus gerai. Be to keisk ir savo MAINDSETĄ. O mane tas FLEŠAS VEŽA. FEISBUKE pasidalinau savo įspūdžiais. Reagavo daugelis. Ar tau reikia dar didesnio PRŪFO? Man užteko tavo POUSTO, kurį man ATPOUSTINAI. Koks, tavo supratimu, yra svarbus INFLUENCERIS? — Manau, kuris aktyviai naudoja visas MEDIJAS. — Sutinku su tavimi, manau, kad jis turės LEGASI MEDIJA. — Ko gero aš sakyčiau fifti-fifti. Bet akivaizdu, kad jo entuziazmas yra EMPLIFIKUOJAMAS. Tikrai jis buvo EMPLIFAID. Man labiau patinka GRAUNDGEIM.
Mieli, mano dvasiniai broliai ir sesės, jaunoji ir aktyvioji karta, tai, kad šitokiu būdu šnekėdami jūs patys nustojate toliau būti lietuviais, nes koks gi tikras lietuvis naikins savo gimtąją kalbą, be kurios Gyvos Tautos būti negali, tai būtent jums dabar šitą patį tekstą pateiksiu lietuvių kalba, kokią ir supranta lietuvis. Kokia ir šneka, ir rašo lietuvis, ir tokią nori išsaugoti LIETUVIS SAVO TAUTAI — sau pačiam, vaikams, anūkams, ateinančioms kartoms.
————————————————————————————-
Klausiausi vienos istorijos ir gėrėjausi maloniu pašnekovo balso tembru, šnekėjimo neskubria maniera, kol išgirdau prašymą — PASPAUDŽIAT -- PATINKA --( jau yra ir lietuviškas sugalvotas daiktavardis — PATIKTUKAS) IR PRENUMERUOJAT KANALĄ — (UŽDEDAT LAIKĄ IR SUBSKRAIBINAT). Per akimirką dingo ką tik patirtas malonus pojūtis.
Toliau pasipylė dar didesnė gausa to, kam prieštaravo sveikas protas — Tai jau namai, kurie priklauso PRABANGOS — (LUKŠERI) — kategorijai. Suprantama, kad pirkėjas su GRYNAIS PINIGAIS — (SU KEŠ) — gaus geresnes sąlygas. Jie LENKTYNIAUJA ( VARŽOSI ) — (EMULIUOJA) — tarp savos kategorijos. Aišku, jis yra geras TAŠKŲ (ĮVARČIŲ) PELNYTOJAS — JIS PELNO DAUG TAŠKŲ ( ĮMUŠA ĮVARČIŲ) — (GERAS SKORERIS), turi puikius SUGEBĖJIMUS — (SKILSUS), bet nejaučia VEIKSMO APRIBOTOJE ERDVĖJE — (SPEISINGO ERDVIŲ). Su tokiais SUGEBĖJIMAIS (GABUMAIS, ĮGŪDŽIAIS) — (SKILSAIS) — jis yra universalus. O koks gi jam yra PASIRINKIMAS — (KOKIA JAM OPCIJA)? Šis yra TARSI SKRIEJIKAS (SKLENDĖJAS) — (A LE FLOUTERIS ). Apskritai, toji vieta turi ŽAVESIO — (VAIBO). Mes turime SIEKTI TIKSLO — (TARGETUOTI) — savo supratimu. Beje, jo veiksmas — TARSI KABLYS—(A LE HUKAS) — pasiteisino šįkart. Reikės PAREDAGUOTI — (PAEDINTI) — dar gi šį vakarą. Taigi REDAGAVAU — (EDITINAU) — net tris valandas, pavargau, nieko neturėjau, išskyrus UŽKANDŽIŲ — (SNEKSĄ). Ir vis tik dar reikės man treniruotis, kaip geriau atlikti ŽINGSNĮ ATGAL — (STEPBEKĄ) — į kairę. O kaip tu SPĖJI (PROGNOZUOJI) — (PREDIKTINI) — tokią padėtį. — Na, NUSPĖTI (PROGNOZUOTI) — (PREDIKTINTI) iš viso labai sunku. Tu ką — IŠ MANĘS ŠAIPAISI — (MANE TROLINI)? — Jokiu būdu, tikrai buvo apie penkiasdešimt tūkstančių TIESIOGINĖS TRANSLIACIJOS — (LAIV) — žiūrovų. — Oho! Tai jau tikrai VISIŠKA — (OUTRAIT) — pergalė! Beje, nepažeisk mano šio žodžio AUTORINĖS TEISĖS — (KOPIRAITO). — GERAI, GERAI — (O.K. O.K.) — nepažeisiu. Kieno yra šio KANALO AUTORINĖ TEISĖ — (PODKESTO KOPIRAITAS)? — NA, GERAI JAU — (NU, KAMON) — negi nežinai?— ESU GAVĘS LAIŠKĄ SU TERŠALAIS — (MEILĄ SU SKEMU). Šitie vadinamieji PRALAIMĖTOJAI — (ANDERDOGAI) tikrai yra NETIKĖLIAI — (LŪZERIAI). Gali juos STUMTI, STUMTI -- VIS TIEK PRALAIMĖTOJAI — (PUŠINTI, PUŠINTI, VIS TIEK ANDERDOGAI). Mums reikia naujo, greito ĮŽAIDĖJO — (BOLHENDLERIO) — (KREPŠINYJE ĮŽAIDĖJU YRA VADINAMAS KOMANDOS PUOLIMUI VADOVAUJANTIS ŽAIDĖJAS — amerikoniškai BALLHANDLER). — Bet gi jūs turite jaunąjį DAUG VILČIŲ TEIKIANTĮ ŽAIDĖJĄ — (PROSPEKTĄ)— kuo jis neįtinka? Tai ar su juo SUSITARIMAS PASIEKTAS AR NEPASIEKTAS —( DYL DAN AR NE DAN DYL)? Sakyk man atvirai pagaliau. — Norėčiau sakyti SUSITARIMAS PASIEKTAS — ( DYL DONE ) — bet kol kas dar NEPASIEKTAS — (NE DAN DYL). — Dabar jau man viskas aišku, kad SUSITARIMO — (DYLO) — nebus, — O su moterų geriausia žaidėja dar prasčiau, mat ji iš viso jau tuoj negalės žaisti, nes NĖSČIA — (PREGNANT). — Čia tai bent! Aišku, kad SUSITARIMO — (DYLO) — nebebus. Na, PATYČIOS — (MOBINGAS) —dabar yra tarsi nauja mada — jau bene visur jų gali rasti. Labai patogu taip važiuoti — gali NUSTATYTI PASTOVŲ GREITĮ -- (KRUIZINTI) -- visą kelią. Toks variantas yra, tik reikia butą SUSKAIDYTI, PADALINANT JĮ SU DAUGIASLUOKSNĖMIS PLOKŠTĖMIS — PASPLITINTI su SANDVIČO plokštėmis. — Na, jeigu koks nubrozdinimas, tai ar bus tuoj skaičiuojama ŽALA — (DEMIDŽAS)? Tam nustatyti juk reikalingas ir speciallus PRIETAISAS — (DEVAISAS). Bet sutinku, kad butas yra tikrai VISIŠKAI ĮRENGTAS — (FULI EKVIPT). Bet šitas jau pradeda KELTI PASIPRIEŠINIMĄ - (KIKINTI). Beje, dėl panašaus SUSKAIDYMO — (SPLITINIMO) — atsiranda toks SUSIAURĖJIMAS, KAIP BUTELIO KAKLELIS — ( BOTLNEKAS). O tai sukelia pirkėjui NEIGIAMĄ NUOSTATĄ (PASIPRIEŠINIMĄ) — (KIKINGĄ). Taip kad ĮGYVENDINTI — ( IMPLEMENTUOTI ) — sumanymą būtina bet kokiu būdu. Ir daug jau ką mes PASIEKĖM (ĮGYVENDINOM) — (IMPLEMENTAVOM). — Man kilo klausimas — ar jau buvo tavo KELIONĖ —(TRIPAS)? - Kol kas dar ne, mėginau SUSISIEKTI — (SUKONEKTINTI) su partneriu, bet jis neatsiliepia, gal iki šiol vis dar UŽSIĖMĘS — (BIZI). — Ką gi, turėk kantrybės ir gausi tą ATLYGĮ (PREMIJĄ, PRIZĄ) — TĄ KELIONĘ — ( BONUSĄ, TĄ TRIPĄ). — Matai, dar reikia PAREMTI (SUTEIKTI PARAMĄ )— ( PADARYTI SUPORTĄ) — o tai rizikinga, nes jis yra AZARTINIS ŽAIDĖJAS — (GEMBLERIS). — Nieko nepadarysi, kada jam yra skirtas toks IŠŠŪKIS — (ČELENDŽAS). Ir jis ĮGYVENDINA (PRIIMA) TOKĮ IŠŠŪKĮ — (VYKDO TOKĮ ČELINDŽĄ) — tik vis jį reikia STUMTI — (PUŠINTI) — tolyn. — Kas šiandien atėjo į SPORTO SALĘ ( SPORTO KLUBĄ) —(DŽYMĄ)? Ar žinomi, ar EILINIAI (ATSITIKTINIAI) — (RENDOM) — žmonės? — Ne, buvo tik EILINIAI (ATSITIKTINIAI) — ( RENDOM ) — žmonės, bet ir jie bando ATKARTOTI (NUSIŽIŪRĖTI, KOPIJUOTI ) — (KOPINTI) —
vieni kitus. Tarsi ir jie galėtų būti tarp GERIAUSIŲJŲ — (TOP) — kitų. Jiems reikia kuo daugiau STAIGAUS SUBLIZGĖJIMO — (FLEŠO). Irgi nori patekti tarp SVARBIAUSIŲ ASMENŲ — (VIPŲ). Ar tau patiko PASIRODYMAS PRIEŠ RUNGTYNES — (PRIGEIM ŠOU)? — Patiko, ypač su STAIGIAIS APSISUKIMAIS — (TVISTAIS). — Na, jie visada SKATINA (SIŪLO) TOKIUS SUKTUKUS — (PROMOUTINA tokius TVISTUS). Bet kažkuriuo metu mane jau ĖMĖ ERZINTI MIEGAS — (KIKINO miegas). — Turi padaryti PAKEITIMĄ — (ADŽASTMENTĄ) — dienotvarkėje ir viskas bus gerai. Be to keisk ir savo NUOSTATĄ — (MAINDSETĄ). O MAN TAS STAIGUS IR RYŠKUS VEIKSMO PROTRŪKIS SUKELIA EMOCIJŲ — (mane tas FLEŠAS VEŽA). VEIDAKNYGĖJE ( tai jau lietuviškas neblogas amerikoniško žodžio — FACEBOOK — vertinys VIETOJE DABAR PAPLITUSIO AMERIKONIZMO — FEISBUKAS — KURIS VISAI NEATSKLEIDŽIA ŠIO ŽODŽIO REIKŠMĖS LIETUVIUI, NEMOKANČIAM ANGLŲ KALBOS ) — (FEISBUKE) — pasidalinau savo įspūdžiais. Reagavo daugelis. Ar tau reikia dar didesnio ĮRODYMO — (PRŪFO)? Man užteko tavo ELEKTRONINĖS ŽINUTĖS (ELEKTRONINIO LAIŠKO) — (POUSTO), kurį man ATSIUNTEI — (ATPOUSTINAI). Koks, tavo supratimu, yra svarbus NUOMONĖS ĮTAKOTOJAS — (INFLUENCERIS)? — Manau, kuris aktyviai naudoja visas ŠIUOLAIKINES INFORMAVIMO PRIEMONES — (MEDIJAS). — Sutinku su tavimi, manau, kad jis turės TOKIŲ ŠIUOLAIKINIŲ INFORMAVIMO PRIEMONIŲ PALIKIMĄ — (LEGASI MEDIJA). — Ko gero aš sakyčiau IR TAIP, IR NE -- TIEK PAT -- PENKIASDEŠIMT PROCENTŲ SU PENKIASDEŠIMT — ( fifti-fifti). Bet akivaizdu, kad jo entuziazmas yra SUSTIPRINAMAS — (EMPLIFIKUOJAMAS). Tikrai jis buvo SUSTIPRINTAS — (EMPLIFAID). Man labiau patinka ŽAIDIMAS SU KAMUOLIO ARTIMAIS IR ŽEMAIS PERDAVIMAIS — (GRAUNDGEIM).
Telydi jus Kūrėjo Ramybė ir Palaima, ir mano Broliškas-Tėviškas apkabinimas.
Algimantas
2024-11-22 17:53:11
Komentarai
Geras, reikalingas, sudėtingas ir Šviesą nešantis darbas.Sužinojau naują, gražų lietuvišką žodį-,,patiktukas"Rimantas
2024-12-04 13:12:47
Kas liūdniausia, kad tas pats yra ir rusų kalboje. Jaunimas naudoja angliškus žodžius taip pat, kaip ir Lietuvos jaunuomenė. Viena iš priežasčių manau yra tingėjimas. Tingėjimas pasižiūrėti kaip tas žodis išsiverčia į tavo gimtąją kalbą, o paskui dar reikia ir prisiminti tą žodį. Prisimenu pati, kaip mes naudojome žodžius angliškus tik pridėdami -as galūnę, net arabai ir filipiniečiai juokdamasi sakydavo - oi kokia lengva ta lietuvių kalba, tik galūnę pridėti.
Kad gerai mokėti svetimą kalbą reikia labai gerai mokėti savąją. Ne kartą mąsčiau, kodėl toks yra tingus žmogaus protas!? Ir tik gyvojo kelio dėka sužinojau apie gyvulinę prigimtį, nors nuo pat vaikystės girdėjau žmones, vieni kitus, vadinančius gyvulių vardais, ginčų metu. Tada man pasirodė, kaip grubumas, nemandagumas - nes to mokė, kad negražu mus vaikus, o patys suaugę elgėsi kaip jau išėjo. Evoliucionuojantis tvarinys arba kyla savo sąmone į aukštesnį lygį arba degraduoja.
Rita
2024-11-22 19:40:31
[Prisijunkite ir parašykite savo komentarą]