Forumas: temos peržiūra

Spausdinti

Ėjimas i visumą, savo paties viduje

Aš turėjau progos, daugiau nei pries metus gal, išgirsti mintis savo prote "Eik i visuma, viduje, žinok sunau mano, kad šitie žodžiai neliktu tamsoje" (tuo metu kai gulejau lovoje seip tamsu buvo, bet gal cia "tamsa" pavartota kaip metafora simbolizuojanti izoliacija nuo sio teiginio apmastymo ir pasidalinimo.
Dar fizikos pamokose, mokytoja I.S. sakydavo "Uždaros sistemos žlunga, reikia susiderinti", ir duodavo pavyzdžių visokiuose fizikos reiškiniuose. Taip pat kaip ir dauguma kitu žymių mokslininku filosofu ir matematiku, teige kad "desniai galiojantys ivairiose saveikose, ar matematines formules galioja ir santykiams tarp zmoniu".
1. Noriu paklausti, ar jus pritariate šiam <<Uždaros sistemos žlunga, reikia susiderinti>> teiginiui? ar pritariate kad tai galioja visoms ir kiekvienai asmenybei, kas susija su jos bendravimu ir domejimusi tikrove kurioje jos esama?
Ištrauka: <<Visata yra visuma; nė vienas dalykas ar būtybė neegzistuoja ir negyvena izoliacijoje. Saviraiška potencialiai yra blogis, jeigu ji yra antivisuomeninė. Tiesiogine prasme tai yra tiesa: "Nė vienas žmogus negyvena pats sau." Kosminis suvisuomeninimas sudaro aukščiausią asmenybės suvienijimo formą. Sakė Jėzus: "Tas, kuris nori būti didžiausias tarp jūsų, tegul tampa visų tarnu.">>(0647-06) ar jai pritariate? kokiais pavyzdžiais tai pasireiškia?
2. Beto, jei vidus yra kaip šaltinis, o šaltinis yra dievas, tai ejimas i dieva savyje, kuomet dievas yra absoliutus visazinis visaismintis ir visa suprantantis, tai zvelgimas i savo paties vidu, ar nereiskia kad tai ka tu gali jausti is vidaus, tai yra butent tai ko reikia visai visumai?
3. Ištrauka: <<Ribiniam žmogui tiesa, grožis, ir gėris sudaro dieviškosios tikrovės visą atskleidimą. Kada šitas kupinas meilės Dievybės suvokimas yra dvasiškai išreiškiamas Dievą suvokiančiųjų mirtingųjų gyvenime, tada būna duodami dieviškumo vaisiai: intelektuali ramybė, visuomeninė pažanga, moralinis pasitenkinimas, dvasinis džiaugsmas, ir kosminė išmintis. Išsivystę mirtingieji tokiame pasaulyje, kuris yra šviesos ir gyvenimo septintajame etape, sužinojo, kad meilė yra didingiausias dalykas visatoje – ir jie žino, kad Dievas yra meilė. / Meilė yra troškimas daryti gėrį kitiems.>>(0648-04)
Jei pritariate ankstesniam teiginiui, kad izoliacija prazutinga, o ejimas i visuma ir susiderinimas gerai. tai kokiu budu galima tai pasiekti jusu nuomone? Jei dievas yra meile, o mes esame jo vaikai. O dar sakoma "koks tevas toks ir sunus", ar tai reiksia kad eiti i visuma reikia per meile visoms asmenybems ir troskima kitu geru savybiu per panasejima i tobulaji musu visu teva?
Siulau atsakyti i uzduotus klausimus, o taip pat diskutuoti kas susije su sia tema.

Vaidas
2006-07-14 18:05:02

Komentarai

Nebeatviruosiu kolkas, Daluže, nes, kaip ir sakiau, tada tema virs eiline nesąmone, kas paskutines pora dienų ir vyksta (ne tik su manim) įvairiose temose. Kiek pasakiau, užteks visiems, kas norėjo suprasti ir ieško rimtesnių dalykų. Neturiu tam nei laiko, nei noro, nei prasmės nematau. Šį klausimą laikykim užbaigtu. Turbūt daugeliui būtų naudingiau išgirsti tavo rimtą pasisakymą į temą, ar turi ką pasakyti?

Jonas
2006-07-15 16:12:38

O kas tave taip veikia priešingai ? Ir priešingai kam ? Na, Jonuk, paatviruokim... :)))

Dalia
2006-07-15 15:56:46

Vaidai ir Debesa, jūs be reikalo mane įtariat. Aš pastaraisiais metais, iki apsilankymo čia, palyginti mažai galvojau apie dvasinius dalykus, o jei ir galvojau, tai nieko nerašiau. Tradicinio tikėjimo pagrindus turiu, bet gyvenimas priverčia suktis pasaulietiškuose reikaluose. Todėl tarp mano minčių galbūt kai kas gali įžiūrėti materializmo, bedvasiškumo, nenuoširdumo pėdsakų... Tai nereiškia kad aš buvau ar esu kažkoks blogietis, bet pats sau tik dabar atrandu daugelį dvasinių dalykų, kuriais dalinuosi. Galvoti viena, o rašyti kita man būtų per daug sudėtinga. Šiaip UK man dvasiškai labai naudinga knyga, tik veikia priešingai :). Tad palaukim, neskubėkim kaltint...

Jonas
2006-07-15 14:00:38

O apie tuos Jono sudėlioklius aš irgi galvoju kaip apie labai jau painoką rankiojimą visko viskam gyvenimo kelyje, kad po to išmėtyti neaišku ką neaišku dėl ko ir pagal ką.

Debesa
2006-07-15 13:41:28

koks tas Vaidas absoliutas :))). primena kažkad kažkieno man sakytus žodžius - na, tu gali bet ką paneigti, ar pateisint... :)

Debesa
2006-07-15 13:39:13

trumpai, puikybe - tai perdaug saves sureiksminimas, demesi nukreipti reikia i atliekama veikla, o jei sureiksminmas pats atlikejas tuomet prarandama koncentracija. Pirmiausia siekime lygybes tarp visu, atsikratykime blogu bruozu. As pavyzdziui, daug kartu anksciau susiduriau, kai kalbantis kyla mintis kanors pasigirti, koks sito motyvas? tik pasigirti? jei tik sitai tuomet to reikia atsisakyti. Bet jei tai noras suteikti kitam zmogui informacijos, izvelgiama perspektyva, kurybingumas ateityje, tai yra gerai.
O nuolankumas - velgi nelygybe. kodel turime buti nuolankus kitiems? mes visi vienodi, tik dievas musu visu tevas. Manau tavo siulomas nuolankumas panasus i vaidyba, veidmainiskuma, viduje turint visgi priesinga nuostata. Teisinga yra tai kad priimti kitus tokius kokie jie yra, ir is zen budizmo geras dalyka yra zinoti/suvokti kad mes nieko nezinome. kai zinai kad nieko nezinai, tada ant virsaus gali pradeti kanors statyti.
Na detaliu pagal tave ka tu vadini, Jonai, tai turiu tiek kad betkoki teigini galiu tiek paremti tiek paneigti, beveik absoliutumas, ir tada jau galima pradeti jausti kai nebepasikliauji vien protu.
Apie tavo puzzle daleles atsimenu ir ankstesni tavo rasymo, o apie si, is anksto pasisakysiu, kad palyginimai kartais gali buti geri kartais blogi, man tavo palyginimas su puzzles detalemis atrodo vedantis i suklaidinima, bet apie tai parasysiu veliau. einu mankstos daryt ir tt ir pan ;)

Vaidas
2006-07-15 13:22:11

man rodos buvo jau panašių temų pradiniuose ar kituose forumo puslapiuose...

Debesa
2006-07-15 13:20:42

Taip, Debesa, ir to reikia. Be principų toli nenueisi. Apie puikybę, orumą, nuolankumą ar savęs menkinimą mūsų dar laukia ateityje atskira tema, kuo vienas ar kitas dalykas geras ar blogas, kur yra ribos tarp jų ir pan. Čia, kaip galvoju, būtų geras bandymas pažvelgti į save.

Jonas
2006-07-15 13:17:35

Vaidai, tai ką atsakiau Gabijai, man regis tam tikra prasme tinka ir atsakymui į paskutinį tavo klausimą.
(ne į temą, atsiprašau)Kažkaip iš tavo, Vaidai, pasisakymų atrodo, kad esi prikaupęs per daug detalių savo paveikslui ir atkakliai bandai visas jas ten sukišti...

Jonas
2006-07-15 13:10:12

dar neskaičiau Vaido ilgo pasisakymo, bet Jonui noriu pasakyti, kad ne nuolankumo reikia, o sveiko orumo, sveikų principų gyvenime.

Debesa
2006-07-15 13:08:21

[Prisijunkite ir parašykite savo komentarą]
Spausdinti
Grįžti atgal